אילמות סלקטיבית לרוב תבוא לידי ביטוי באופן מובהק בעיקר במסגרת החינוכית – בגן או בביה"ס. ילדים בעלי אילמות סלקטיבית ידברו אולי בחופשיות בבית, אך יתקשו לתקשר עם המורים, הגננות או עם שאר הילדים בגן או בכיתה. מצב זה יכול להיות הרסני אם הם לא יזכו למעטפת מגוננת ותומכת מהצוות החינוכי. ילדים עם אילמות סלקטיבית יכולים לחוות בדידות, התפתחות לקויה של מיומנות חברתיות, דימוי עצמי נמוך, יחס מלגלג או מעורר חרדה מהסביבה ופגיעה בהצלחה לימודית. כל אלו עלולים ללוות אותם הלאה בהמשך חייהם ויקשו עליהם להפוך לבוגרים מתפקדים בחברה.
הנה מספר דרכי פעולה מומלצות עבור אנשי הצוות חינוכי כיצד לתמוך בילדים עם אילמות סלקטיבית בגן או כיתה:
- צרו סביבה בטוחה ותומכת: חשוב ליצור כיתה מסבירת פנים ומכילה עבור כלל התלמידים, כולל אלו עם אילמות סלקטיבית. אפשר להקים אזור שקט שבו הילדים יכולים לצאת להפסקת הרגעות. היו רגועים בעצמכם והימנעו ככל האפשר מהרמת קול או מוסיקה רועשת. עודדו אינטראקציות חיוביות ותומכות בין הילדים לבין עצמם. נסו לתווך בין הילדים עם האילמות הסלקטיבית לילדים אחרים וליצור עבורם סביבה חברית מקבלת.
- תקשרו עם ההורים: הורים הם משאב רב ערך בכל הנוגע להבנת הצרכים של הילדים. חשוב ליצור קווי תקשורת פתוחים עם ההורים ולפעול יחד ליצירת דרכי פעולה לתמיכה בילדם בגן או בכיתה.
- תקשרו עם הילדים: לילדים עם אילמות סלקטיבית יהיה קל יותר לתקשר באמצעות מחוות ידיים, הנהונים, ציורים או כתיבה. עודדו את השימוש בכל שיטת תקשורת שהם חשים בה בנוח. לעולם אל תאיצו בילדים עם אילמות סלקטיבית לתקשר באופן מילולי. גננת שמעמידה ילד עם אילמות סלקטיבית בפני חברי הגן ואומרת "נו, למה אתה לא מדבר" (לצערי הייתי עדה לזה באופן אישי) גורמת נזק נפשי בל יתואר. הבהירו לילדים שהם מובנים גם ללא דיבור ואתם קשובים לצרכים שלהם.
מכיוון שאילמות סלקטיבית נובעת לרוב מחרדה, חשוב לספר לילדים מראש על כל התרחשות יוצאת דופן כמו פעילות לא שגרתית, שינוי בסדר היום או הגעה של אנשים זרים אל מרחב הכיתה או הגן. - תנו חיזוקים חיוביים: נסו לחשוב על דרכים להעלות את הביטחון העצמי של הילדים. תנו להם מטלות או אחריות על פעילות בגן או בכיתה שאינה דורשת תקשורת מילולית. שבחו אותם. תנו חיזוקים חיוביים לכל התקדמות, אפילו מזערית, בצורת ההתקשרות.
- חפש תמיכה מאנשי מקצוע: קראו מאמרים או פנו לאיש מקצוע מבריאות הנפש שמבין בתחום. מטפלים אלו יכולים לספק הדרכה ותמיכה גם לילדים וגם למורים ולגננות בהתמודדות עם האילמות הסלקטיבית בכיתה.
אם אתם אנשי חינוך ומעוניינים לשתף המלצות נוספות או לספר על התמודדות שחוויתם עם ילדים בעלי אילמות סלקטיבית, אנא שלחו במייל: info@eplace.co.il או באמצעות טופס בדף יצירת קשר, והדברים יועלו לאתר.